El sistema ha oblidat la moral

En un gran edifici buit. Desert. Un home diu “En una sala com aquesta, un lloc sagrat, una trade room, hi cabrien un centenar de brokers”. Qui diu aquesta frase és Rainer Voss, un executiu alemany al documental Master of universe, que aquest cap de setmana es pot veure a Catalunya en una de les iniciatives culturals i socials més interessants: El Documental del mes.

Voss explica, des de dins el mateix capitalisme (reconeix que li agradava guanyar diners) va traspassant totes les línies vermelles. Totes. Com es va podrint fins a límits inhumans. Com des d’un determinat estatus, el diner passa a ser irrellevant. Sense haver pogut veure encara el reportatge complet, he fet una selecció de frases que el mateix Voss ha anat exposant en diverses entrevistes a tall de reflexió.

Deshumanització
“Hi va haver una deshumanització del negoci o de l’economia. La gent es va tornar més agressiva. Saps, va ser com esdevenir un instrument de producció enlloc de ser persona i penso que això que ara s’ha intensificat els darrers anys i és una cosa que em preocupa molt”

Pertànyer a una elit
“El més important és l’avarícia, la competició, la sensació de pertànyer a una secta, a un moviment especial on s’obvien les persones. El sistema ha oblidat la moral, és gent que es converteix en culpable sense ser-ne, segons les regles del sistema”.

Economia especulativa i sense cap valor social
“Hi ha productes que no tenen cap mena de valor social però tenen del potencial de devastar tot el món. Hem d’afrontar-ho. No ens calen els trading d’alta freqüència, els derivats o els forwords. No hi vull aprofundir però s’han d’eliminar. Ningú els necessita excepte els pocs que en fan diners”

La falta de valors i coherència. Un virus que ens afecta a tots
“Aquest embolic està arrelat amb la mala conducte humana. La mala conducte dels individus. Com vols regular això? Els polítics, també molta part de la gent, creuen que el problema és del sistema. Però aquest no és el problema. Tenen por d’assenyalar el problema que som tots. No va de banquers dolents i d’una societat bona. El mal és a dins de tots nosaltres. No volem que nens de Bangladesh treballin tota la nit però volem samarretes de 2,95.És l’altra cara de la moneda. I tant que hi ha gent que és més responsable. En essència tots tenim aquest virus que se’ns menja”

Un sistema econòmic deshumanitzat i agressiu
“L’anomeno irresponsabilitat institucionalitzada. Imaginis que vostè és el meu cap i em fa fora i em diu, “sap reina he decidit que ha de plegar”. Llavors puc pensar en donar-li un cop de puny, plorar o el que sigui però tinc un focus d’atenció per a les meves emocions. Avui vostè acomiada mil persones i si algú li pregunta perquè vostè diu “és el mercat, o la globalització”: Està clar que això augmenta l’agressivitat en el sistema”

Tornem a caure en els mateixos errors
“Els mercats no n’aprenen. He llegit al “Financal Times” que Costa d’Ivori i l’Equador planegen bons del tresor. I d’aquí a unes setmanes potser ho farà Xipre. I la gent comprarà aquestes coses. I vostè diu que els mercats n’estan aprenent?

Enllaç al web del cicle El documental del mes (Clica aquí)
Reportatge fet per RTVE quan “Masters of the univers” es va estrenar a Documadrid (Clica aquí)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s